No sound with USB playing with MPD

There is no sound with the MPD settings over USB

audio_output {
type "alsa"
name "Audio USB"
device "hw:2,0"
replay_gain_handler "none"
mixer_type "hardware"
dsd_usb "yes"
dop "yes"
format "*:24:2"
buffer_time "200000"
period_time "1024000000"
use_mmap "yes"
auto_resample "no"
auto_channels "no"
auto_format “no”
}

I have sound over SP/Dif Toslink and also with a Sabre Matrix DAC I have sound over the USB interface.

[Assuming you have a DS, not a DS Jr.] Does the DAC have a green dot in the USB input selection icon/button? If so what format are you playing and what format does the DAC display (e.g. 16/44.1k). If not, have you powered down the DAC AND the PC and then powered them up again?

I am playing with a PS Audio Nuwave DSD DAC.

These are the alsa: the 1st audio output card is SP/DiF Toslink with sound and the 2nd output is USB with NO sound.

What is going on?

[root@server1 Downloads]# cat /proc/asound/card*/pcmp/sub/hw_params
closed
access: MMAP_INTERLEAVED
format: S32_LE
subformat: STD
channels: 2
rate: 48000 (48000/1)
period_size: 4800
buffer_size: 9600
closed
closed
closed
closed
access: MMAP_INTERLEAVED
format: S32_LE
subformat: STD
channels: 2
rate: 48000 (48000/1)
period_size: 4800
buffer_size: 9600
[root@server1 Downloads]#

What is you Kernel Version. If it is less that 4.2 there might be issues with the USB drivers.

Dennis

demo01 said There is no sound with the MPD settings over USB

audio_output {
type "alsa"
name "Audio USB"
device "hw:2,0"
replay_gain_handler "none"
mixer_type "hardware"
dsd_usb "yes"
dop "yes"
format "*:24:2"
buffer_time "200000"
period_time "1024000000"
use_mmap "yes"
auto_resample "no"
auto_channels "no"
auto_format “no”
}

I have sound over SP/Dif Toslink and also with a Sabre Matrix DAC I have sound over the USB interface.


With AP Linux, I think you should be showing a Card under “name” and not just “Audio USB”. Reboot with the DAC connected and turn on. Under DAC setup, click on List Cards, and I think it should show a card with PS audio listed.

Mine shows the following: Card 0: P20 [PS Audio USB Audio 2.0], device 0: USB Audio [USB Audio]

I’m no expert, but I hope that helps.