DS and Bit Perfect Test - via Bride II and Roon


#1

IMG_0269.JPGHi @tedsmith

Is the 24/192 Bit Perfect Test supposed to work over the Bridge II also?

I’m trying it in Roon over the Bridge II and only getting the attached.

ALL DSP settings in Roon are OFF.

Has anyone tried and can you post a screenshot of what I’m supposed to see?

Cheers


#2

Ok, thankfully Roon tells also what it’s doing in the signal chain.

It sees the test files as MONO and does channel mapping from mono to 2.0.

There’s no way to disable this in Roon.

Screenshot-142.png


#3

I’ve asked Brian (CTO at Roon) and channel mapping can’t be disabled.

https://community.roonlabs.com/t/channel-mapping/26616

Can we get Stereo bit perfect test files @tedsmith ?


#4

Why doesn’t a 1 to 2 channel mapping preserve the bits? Every other player does… The DS (FPGA) itself doesn’t handle single channel streams. (I don’t know what the bridge does with single channel files.) Perhaps Roon does do the right thing with mono files and something else is applying volume or something…

There’s no reason in principle we can’t provide stereo bit perfect test files. Bits are cheap these days. I’ll send some to Paul.

[Edit - well I’d sent one in the past, but it’s not there now. Since the aiff file is 4 x as big as the flac and 192k file is already 10meg I just sent a stereo of the 96k test. PS Audio will have to tell me if they don’t work well with the bridge (IIRC that’s why the 192k file is sooo big.)]


#5
Ted Smith said Why doesn't a 1 to 2 channel mapping preserve the bits? Every other player does...
Thanks @tedsmith

In parallel , can you ask your Bridge II team who handle Roon Ready certification, if they can test your mono 24/192 test file at their end, to see if they can replicate my issue?

Another question for all, is has anybody been able to run Ted’s 24/192 Bit Perfect test with Roon and Bridge II , successfully?

@adminpaul


#6

I’m pretty sure Dennis will read this thread. (P.S. it’s not my team - I don’t work for PS Audio and they don’t work for me.)


#7
Ted Smith said

I’m pretty sure Dennis will read this thread. (P.S. it’s not my team - I don’t work for PS Audio and they don’t work for me.)


Not a problem. Wrongly worded on my part (apologies) but I didn’t intend and I’m not interested in the internal politics.

Just looking to get the DS to confirm bit perfect playback with this particular setup.

@dennis can you kindly help.

Thanks


#8

@tedsmith

If you look at the photo of my DS screen above, in the top left there is a tick next to Roon and under that it says “Bit Perfect Test 24 192”

I don’t know if that’s just the filename or if that’s confirmation that the test has passed?

Thanks again


#9

The green check mark is what you are looking for… The bridge screen is a little different from the rest of the UI so I don’t know exactly how it’s layed out.


#10
Ted Smith said

The green check mark is what you are looking for…


Ok as per my first photo in my OP, there is a green tick in the top left of the DS screen, so it looks like everything’s fine after all.

I just turned on Roon DSP and the green tick disappears when running the test file, then I disabled Roon DSP and the green tick re-appears again.

So Roon and the Bridge II are keeping all my bits.

All good ! :slight_smile:


#11

Ted, do you have a copy of the stereo 96khz that you could upload here as an attachment so I can download it? I’d like to test something out.

Thanks!


#12

Here you go


#13

Thanks, Ted


#14
Mi2016 said

. . . I didn’t intend and I’m not interested in the internal politics.

It is not a matter of politics, internal or otherwise. Ted is not responsible for the Bridge in any way. He also is not an employee of PS Audio and is not under any obligation to provide support for its products.

Instead, Ted is graciously volunteering his time (a lot of it) answering our questions about the DS itself, which he developed. We are very lucky to have him here.

If you have problems with the Bridge, please post in the Need Help? Got a Problem? subforum, or give PS Audio a call/send PS Audio an email.


#15
Elk said It is not a matter of politics, internal or otherwise.
Thanks mate. I already apologized to Ted earlier anyway for using the wrong wording, so everything is fine.

#16

FWIW, Just ran the mono bitperfect test after updating the BridgeII firmware and did not see the checkmark. Downloaded the stereo bitperfect test posted by Ted above and see the checkmark along with the word bitperfect next to the checkmark. I have been running the same JRiver/BridgeII setup for a long time. The mono bitperfect test always passed! Now it doesn’t! The two major changes to my system since last running the test is Huron and 3.3.3 BridgeII. Nothing changed, that I know of, in JRiver.


#17

Dennis can correct me (I don’t run the bridge) but I believe that the 24/96 mono test never ran correctly on the bridge - the 24/192 mono did. The bitperfect tests on the download page have changed to stereo - I don’t think the 24/96 stereo will work with the bridge, but I’m not sure. The 24/192 should.


#18

Thanks Ted. I’m 99% sure I got both mono tests 24/96 and 24/192 to work at some point in the recent past, now neither do. The stereo 24/96 works fine. I’ll try the 24/192 stereo shortly but see no reason why it wouldn’t pass as well.

P.S. All three stereo bitperfect test files work perfectly. Neither of the mono ones work at this point.


#19
Ted Smith said

Dennis can correct me (I don’t run the bridge) but I believe that the 24/96 mono test never ran correctly on the bridge - the 24/192 mono did. The bitperfect tests on the download page have changed to stereo - I don’t think the 24/96 stereo will work with the bridge, but I’m not sure. The 24/192 should.


The 24/96 Mono bit perfect test never ran consistently, sometimes you could get it to run, but most of the time not. The 24/96 Stereo test runs consistently.

Dennis